Staircase

Paweł Althamer

Staircase (2010) - ta przypominająca futurystyczne wnętrze instalacja Pawła Althamera została zbudowana na zaniedbanej i częściowo zawłaszczonej na działalność gospodarczą klatce schodowej w bloku przy ul. Krasnobrodzkiej 13. Koncepcja pracy powstała w wyniku wieloletniej współpracy Althamera z jego sąsiadami z bloku. Zmiana wnętrza w statek kosmiczny jest kontynuacją utrzymanego w konwencji science fiction projektu Wspólna sprawa. Jego uczestnicy, ubrani w złote stroje, udawali się w odległe podróże, by eksplorować nieznaną rzeczywistość. Pomysł nawiązuje do wcześniejszych prac artysty. W Astronaucie (1995) artysta przyglądał się otoczeniu z perspektywy przybysza z innej planety, a w akcji Bródno 2000 mieszkańcy bloku zapalając i gasząc światła w swoich mieszkaniach, utworzyli na jego fasadzie napis 2000.

 

Tekst: Kasia Redzisz

 

Koncepcja architektoniczna: Jakub Szczęsny, Centrala

Partnerzy projektu: Press-Glas, Flügger-farby, Gerda

Specjalne podziękowania dla Narodowego Centrum Kultury i Urzędu Dzielnicy Targówek

Zrealizowano dzięki dofinansowaniu ze środków m.st. Warszawy